Lavkarbo-diett

Poteter, ris, brød og sukker er noen av matvarene som inneholder mye karbohydrater. Under en lavkarbo-diett øker du inntaket av proteiner og fett, og spiser generelt mindre karbohydrater. Karbohydrater gir kroppen energi og trenger dermed ikke å tære på fettreservene når den forbruker energi. Selv om du under en lavkarbo-diett skal spise mer fett og proteiner, er det viktig å merke seg at sunt fett er å foretrekke.

Lavkarbo
Fordeler med en lavkarbo-diett kontra andre dietter?

1. Du slipper å sulte deg
2. Fett og proteiner gir en god metthetsfølelse som varer lenge.
3. Mange sier de har opplevd et økt energinivå ved å kutte ned på karbohydratene (mindre svingninger i blodsukkeret).
4. Enkelte hevder de sover bedre. Andre rapporterer om mindre plager med halsbrann og allergier.


Se også: Mat uten karbohydrater, South beach dietten og Dukan-dietten (ny).

Når du går på en lavkarbo-diett skal du kutte ned på karbohydratene, men hva er det med disse næringsstoffene som gjør at du legger på deg vekt? Karbohydrater finnes det rikelig av i matvarer som feks. poteter, pasta, godterier og brød. Når du spiser karbohydrater brytes disse ned i kroppen din til et stoff som heter glukose (som er en sukkerart). Bukspyttkjertelen skiller så ut insulin som hjelper til med å sende glukosen ut til cellene i kroppen din.

Se også: Lavkarbobøker.

Denne prosessen gjør at cellene får tilført energi fra glukosen. Noe som i prinsippet er en bra ting, uten energi ville vi ikke fått gjort mye. Problemene oppstår dog når du får tilført mer energi enn du har klarer å forbrenne. Når cellene har brukt all energien fra glukosen som de trenger, lagres overskuddet som fett. Skal du ut på en lang ekspedisjon i ødemarka eller sykle Tour de France ville dette vært veldig kjekt, men i vårt vanlige hverdagsliv med god tilgang på mat og lite aktivitet gir det oss fort noen ekstra kilo å bære på. Når du derimot kutter ned på karbohydratene så tar kroppen energi fra fettresorvarene i kroppen, og du går ned i vekt.

Oppskrifter: Lavkarbo snacks, vafler, pizzabunn og proteinbrød.

Ketose enkelt forklart - derfor fungerer lavkarbo

Kroppens energikilde ved et "vanlig" høykarbokosthold er glukose. Når du kutter radikalt i inntaket av karbohydrater må kroppen finne en annen energikilde. Løsingen er ketogener.

Som tidligere nevnt i artikkelen omdannes karbohydrater til glukose for å tilføre cellene energi. Heldigvis er kroppen vår svært tilpasningsdyktig. Får den ikke tilstrekkelig med karbohydrater kan den gå inn i en tilstand som kalles "ketose".

Kort forklart vil kroppen under ketose omdanne fett til ketoner, og bruke dette som energikilde istedenfor glukose.

Sagt på en annen måte: Du kan spise like mye som før (bare du kutter tilsrekkelig i karbohydratene), likevel vil kroppen måtte tære på fettreservene for å få energi. Resultatet er at du går ned i vekt samtidig som du beholder muskelmassen.

Hvor mange gram karbohydrater kan jeg spise om dagen for at kroppen skal gå i "ketose"? Dette er individuelt fra person til person. Mange vil komme i ketose med ca. 50 gram karbohydrater pr. dag. De forskjellige lavkarbokurene har ulike anbefalinger. F.eks. anbefaler Atkins maksimalt 20 gram pr. dag de to første ukene (for så å øke gradvis).

Hvordan finner jeg ut hvilke matvarer som har innholder ingen eller lite karbohydrater?

Her finner du listen: Mat uten karbohydrater.

Lavkarbo eller lavfett, hva er mest effektivt?

En amerikansk studie som ble sluttført i 2010 fulgte 307 overvektige mennesker tett over 2 år. Deltagerne i studien ble delt inn i 2 grupper, hvor gruppe A fulgte et lavkarbokosthold med veldig lite karbohydrater og en nærmest ubegrenset med fett og proteiner (etter dr. Atkins prinsipper) samtidig som gruppe B fulgte et "klassisk" slankekosthold med lite fett og mye karbohydrater (telling av kalorier, hvor mennene fikk innta maks. 1800 kcal pr. dag og kvinnene 1500 kcal. pr. dag.)

Resultatet etter 2 år var forbløffende likt i de 2 gruppene. Etter 12 måneder hadde deltagerne i begge gruppene gått ned 11% prosent i snitt. Et år senere var vektreduksjonen på ca. 7% i snitt for begge gruppene (i forhold til vekten de hadde 2 år tidligere)! Den eneste merkbare forskjellen forskerne observerte under studien, var at lavkarbogruppen hadde gått ned mer i vekt enn den andre gruppen etter de 3 første månedene. Noen måneder senere hadde dog resultatet utjevnet seg.

Konklusjonen av studien er entydig. Begge metodene fungerer.

Les også om detox og rå mat diett.