Ny studie: Ønsker du å føle deg mett lenger? Spis sakte

(Publisert 04.11.2014)
Forskere har i lang tid visst at mennesker som spiser sakte i gjennomsnitt har en lavere kroppsmasseindeks (BMI), enn de som har for vane å "hive innpå" maten. Imidlertid er det enda en del uklarheten ved de underliggende årsakene til hvordan dette henger sammen. F.eks. forsterkes den "episodiske hukommelsen" om måltidet hvis dette inntas sakte (slik at du føler deg mett lenger og minsker risikoen for overspising ved neste måltid)?

For å finne ut av dette lot forskere ved University of Bristol, Storbritannia, 40 frivillige testpersoner bokstavelig talt bli matet med tomatsuppe gjennom en slange. På den måten var det umulig for testpersonene selv å vite hvor mye de hadde spist.

Spis sakte hvis du vil ned i vekt (Å ta seg god tid ved matbordet kan muligens være en god ide dersom du forsøker å holde vekten. Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

Alle testpersonene fikk 4 dl suppe gjennom hver sin slange, den eneste forskjellen var at halvparten fikk suppen servert sakte, mens den andre halvparten fikk den servert hurtig.

Umiddelbart etter og to timer etter måltidet ble de spurt om hvor mette de følte seg. Gruppen som fikk servert suppen sakte rapporterte størrer metthetsfølelse enn den andre gruppen både rett etter og etter at to timer hadde gått. Da de ble spurt om å gjette hvor mye de hadde spist, gjettet de i gjennomsnitt litt over 1 dl mer enn den andre gruppen.

Kilde: Bristol.ac.uk

Se også: Ikke spis mens du ser TV: Du spiser nemlig 10 prosent mer!