Mat som metter godt - men likevel har få kalorier

I teorien er slanking enkelt: Innta færre kalorier enn du forbruker hver dag.

En av de meste fundamentale naturlovene - Termodynamikkens første lov - sier at energi aldri kan oppstå av seg selv. Denne universelle loven gjelder også for menneskekroppen.

Forbruker du 3000 kcal i løpet av en dag samtidig som du tilfører kroppen bare 1500 kcal gjennom mat og drikke, så kan ikke kroppen din trylle og fremskaffe den manglende energien på magisk vis. Den har intet annet valg en å tære på fettreservene rundt om på kroppen.

Problemet er (som alle som noensinne har forsøkt å slanke deg kan fortelle deg): Kroppen kommer til å gi deg beskjed om at den vil ha mer mat. Tydelig beskjed!

Kort fortalt - JA - du kommer til å ha lyst til å spise mer.

En måte å gjøre slankeprosessen bittelitt lettere på er derfor å forsøke å velge matvarer som inneholder forholdsvis få kalorier - men som likevel metter godt.

Tre stikkord for økt metthetsfølelse: Proteiner, fiber og vann.

Vann fyller magen samtidig som det inneholder nøyaktig null kalorier. Det betyr at du kan drikke så mye du vil av det (innenfor rimelighetens grenser så klart. FOR MYE vann kan også være skadelig).

En godt tips er å drikke et eller to glass vann like før du skal spise. Resultatet er at du blir fortere mett. I en studie som fulgte to grupper slankere over 12 uker, ble den ene gruppen bedt om å alltid drikke to glass vann før hvert måltid. Etter endt studie hadde deltagerne i denne gruppen i snitt gått ned 2 kilo mer enn deltagerne i gruppen som ikke fikk denne formaningen. OBS! På andre siden av skalaen har vi kaloririke drikker. Disse metter tvert om langt dårligere enn fast føde. Les mer om kalorier i drikke.

Matvarer med et høyt innhold av proteiner eller fiber gir en metthetesfølelse som varer lenge. Tenk bare etter sist du spiste en sjokolade eller is. Hvor lang tid tok det før du ble sulten igjen? Godterier inneholder mye sukker og fett. Selv om fett metter godt, er kaloriinnholdet høyt.

Matvarer som gir god metthetsfølelse i forhold til kaloriinnhold:

  • Magert kjøtt (100 gram kyllingfilet inneholder 23,8 gram protein og bare 104 kcal)
  • Mager fisk (100 gram seifilet inneholder 16,5 gram proteiner og bare 69 kcal)
  • Fullkorn
  • Grønnsaker - Proppet med vitaminer og mineraler. Mye fiber og få kcal. Metter svært godt i forhold til antall kalorier.
Tips: Havregryn er en matvare som gir i både og sekk: Høyt innhold av både fiber og proteiner. En havregrøt kokt på kun vann (uten melk), er svært kalorifattig samtidig som det metter bra.