Kalorier i drikke: Spis - ikke drikk - kaloriene

En reise på tusen mil starter med det første skrittet, sier et gammelt ordtak. All logikk tilsier også at jo lettere den første oppgaven er - jo større sannsynlighet er det at du faktisk starter.

Hva om jeg samtidig forteller deg at det desidert letteste skrittet du kan ta for å slanke deg også er blant de mest effektive?

Ville det da ikke være idioti å prøve en vanskeligere løsning først?

Før du begynner å planlegge et strengt treningsregime, nitidig kaloritelling eller lavkarbokur. Start med det enkleste først, og la deg forbløffe over hvor godt det fungerer.

Derfor bør du ikke drikke kaloriene (hvis du forsøker å gå ned i vekt)

Grunnen er ganske enkelt dette: Kroppen din får ikke den samme metthetsfølelsen av kaloriene du drikker, som av kaloriene du spiser.

En halv liter eplejuice inneholder intet mindre enn 225 kcal. For å få i deg tilsvarende antall kalorier ved å spise epler, må du spise nesten 5 stk!

Du ville ha stoppet å spise lenge før du kom til det femte eplet, men siden kroppen ikke registerer metthetsfølelsen på samme måte når vi drikker, så ville du klart å drikke juicen med letthet på en brøkdel av tiden.

Studier viser at kaloriene som drikkes ved måltider, ikke gjør at vi spiser nevneverdig mindre enn vi ville ha gjort dersom innholdet i glasset var vann.

Hva med alkohol?

Ja du har sikkert allerede gjettet det. Alkohol inneholder store mengder kalorier, og jo høyere alkoholstyrken er, jo høyere er kaloriinnholdet. En halvliter pilsnerøl (4,7%) f.eks. inneholder 205 kcal, mens tilsvarende mengde 40% brennevin inneholder omtrent 1220 kcal.

Pleier du å drikke et par halvlitere øl mens du ser på TV om kvelden, får du altså i deg 410 ekstra kalorier den dagen. Dette i tillegg til alt det andre som inntas den dagen. Ja, det smaker godt, men gjør det ikke akkurat lett å gå ned i vekt.

Tips: Sjekk kaloribehovet ditt i løpet av en dag med vår kalorikalkulator.

Antall kilokalorier (kcal) per 100 gram i ulike typer drikke

(100 gram drikke tilsvarer omtrent 1 dl.)

 Appelsinjuice 43 kcal
 Eplejuice 45 kcal
 Cola 42 kcal
 Lettmelk 1,2% fett 43 kcal
 Helmelk 3,9% fett 67 kcal
 Skummet melk 33 kcal
 Lettøl 2,5% alkohol 25 kvcal
 Vørterøl 2,5% alkohol 38 kcal
 Pilsnerøl 4,7% alkohol 41 kcal
 Brennevin 40% alkohol 244 kcal
 Brennevin 60% alkohol 369 kcal

(Tallene i tabellen over er hentet fra Matvaretabellen fra Mattilsynet)