Metastudie: Stor sammenheng mellom inntak av sukkerholdig brus og fedme

(Publisert 04.01.2018)

Nyttårsforsetter kan være vanskelige å gjennomføre, med hva om du gjør kun en endring inn i det nye året: Bytt ut all den sukkerholdige brusen med vann, kaffe og andre drikker uten kalorier. Helsen og tallet på vekta ved årets slutt vil sannsynligvis være verd den lille forsakelsen.

Brus og fedme (Å gå for et stort glass sukkerholdig brus som filmkos, er ikke det smarteste du kan gjøre dersom du forsøker å gå ned i vekt. Ill.Foto: Dreamstime.com)

En ny samlestudie publisert like før jul i journalen Obesity Facts, så på tallmaterialet fra 30 studier publisert i perioden 2013 til 2015. Data fra nesten en kvart million mennesker, som i snitt ble fulgt over en tiårsperiode, gjorde det klinkende klart for forskerne at det er en klar sammenheng mellom inntak av brus, sportsdrikker, saft, smakstilsatt vann med sukker og lignende, og overvekt blant barn og voksne.

Les også: Spis - ikke drikk - kaloriene.

I en pressemelding uttalte Nathalie Farpour-Lambert, MD, PhD ved Universitetssykehuset i Geneve: "Setter vi sammen allerede publisert evidens på området med denne nye forskningen, kan vi konkludere med noe som allerede burde vært åpenbart: Offentlige helseanbefalinger burde ha som mål å redusere inntaket av brus og andre sukkerdrikker, og oppmuntre inntak av sunne alternativer som vann."

Forskerne påpekte videre at på tross av dette, har svært få land frem til nå tatt grep for å få ned sukkerdrikkinntaket i sine respektive befolkninger.

Det siste verdt å merke seg i debatten nå som norske myndigheter satte opp sukkeravgiften ved årsskiftet…