Så lett kutter du 100 kalorier hver dag

(Publisert 04.09.2019)

Drikk vann.

Eller rettere sagt: Du må ihvertfall drikke vann ved minst én annen anledning i løpet av dagen i stedet for juice, sportsdrikk, brus eller andre typer drikke (filterkaffe inneholder ingen kalorier, så det kan du drikke så mye du vil av med god samvittighet).

En amerikansk studie så på kostholdsvanene til 8400 barn og unge. Til forskernes store overraskelse fant man at om lag 20 prosent av testpersonene overhode ikke drakk vann på dagen de ble bedt om å rapportere.

Etter å ha justert tallmaterialet etter sosiodemografiske forhold, antydet tallene at det å ikke drikke vann (i studien ble ikke kullsyretilsatt vann med eller uten søtning, regnet som vann) førte til et økt kaloriinntak på 93 kcal per dag.

Siden studien så på hva unge i alderen 2 til 19 år drakk, er det ikke veldig vanskelig å tenke seg at effekten av å drikke mer vann er enda større hos voksne da denne aldersgruppen i snitt har et langt høyere inntak av drikke- og mat.

Drikk vannEr du en av de som heller velger noe annet enn vann som tørstedrikk, er det kanskje på tide å likevel prøve et glass i ny og ne. En ny studie viser nemlig hvor stor effekt en slik liten endring kan ha på det daglige kaloriinntaket. Illustrasjon: Dreamstime.com.

Lite er mer effektivt for vekta enn å kutte de "flytende" kaloriene

En times gåtur vil forbrenne et sted mellom 250 og 350 kalorier hos gjennomsnittspersonen (avhengig av vekt og intensitet). Drikker du en halvliter cola mens du går, fyller du på ca. 220 kalorier.

Sagt på en annen måte: Vinningen går opp i spinningen, dersom målet med gåturen var å gå ned i vekt.

Kroppen vår oppfatter ikke de flytende kaloriene på samme måte som fast føde. Å spise en halvkilos biff gir en helt annen metthetsfølelse enn om du drikker tre halvlitere med øl, selv om kaloriinnholdet er omtrent det samme (615 kcal).