Dr. Andrew Weil's anti-inflammasjons-diett

(Publisert 27.04.2023)

Dietten kom på 9. plass på U.S. News & World Reports årlige kåring av "beste diett" for 2023. Den er basert på Middelhavsdietten (som igjen ble "beste diett" for 7. året på rad i samme kåring). Tidsskriftets årlige kåring og utarbeides av et ekspertpanel bestående av bl.a. amerikanske kostholds-, hjerte- og slankeeksperter, og får som regel mye oppmerksomhet rundt om i verden.

Anti-inflammasjon

Selv om du sannsynligvis kan gå ned i vekt ved å følge dietten, er ikke dette hovedintensjonen bak. Kostholdet er bygget med tanke optimal helse og reduksjon av kronisk inflammasjon, som ifølge Weil er blant hovedårsakene til mange sykdommer. Deriblant hjerte- og karsykdommer, flere krefttyper og alzheimers. Stress, gener og lavt aktivitetsnivå kan føre til inflammasjon, men kostholdet spiller også en stor rolle.

Noen av er noen av nøkkelpunktene for å unngå inflammasjon ifølge Weil:

  • Spis variert og helst så mye fersk mat som mulig
  • Spis stor mengder frukt og grønnsaker
  • Unngå prosessert mat og hurtigmat

Kostholdet er ikke ment som en "diett" i tradisjonell forstand ved at den skal følges en periode, men heller en livstil og en måte å velge matvarer utifra vitenskapelige kriterier for hva som er bra for kroppen over lang lang tid.

Dr. Andrew Weil er også kjent for pusteteknikken 4-7-8.

Kalorier

Dietten har ingen strikt kaloritelling, men hevder at voksne trenger mellom 2000 og 3000 kilokalorier per dag. Kvinner trenger mindre enn menn. Aktive storvokste mennesker trenger mer enn småvokste med et lavt aktivitetsnivå. Det anbefales en cirkafordeling av makronæringsstoffer på 40-50 prosent karbohydrater, 30 prosent fett (fra sunne fettkilder) og 20-30 prosent proteiner. Videre anbefales minst 40 gram fiber per dag.

GrønnsakerGrønnsaker i store mengder, kokte eller rå, er en av grunnpillarene i Weils antiinflammatoriske kosthold. Illustrasjon: Dreamstime.com.

Weils anti-inflammatoriske matpyramide

Weil har laget en matpyramide for å illustrere kostholdet han sverger til.

Nederst i pyramiden (det du skal spise mest av) finner man grønnsaker og frukt. I nivået over hele og skårede/knuste kornprodukter, pasta, bønner og belgfrukter. Neste nivå sunne fettkilder som valnøtter, olivenolje og avokado. Deretter fisk og skalldyr (fet fisk som laks, makrell og sardiner). Nivået over hele og sunne soyaprodukter som f.eks. edamebønner og tofu. Over der igjen asiatiske sopper (obs, soppen skal være varmebehandlet). Nivået over består av andre proteinkilder som magert kjøtt, egg, ost, fjærkre uten skinn og yoghurt (vi er et stykke opp i pyramiden nå. Weil anbefaler generelt et lavt inntak av animalske produkter. Når du først velger så gå for egg fra frittgående høns som gis bra for og ost fra småskalaprodusenter osv.).

Hakket over finner vi sunne urter og krydder (som f.eks. hvitløk og ingefær). Nivået over er te. (Weil anbefaler grønn- og hvit te over kaffe). Så kommer vitamin- og mineraltilskudd (se diettens hjemmeside for nøyaktige anbefalinger). Helt i toppen har vi først moderate mengder rød vin (hvis du drikker alkohol, er det rødvin som anbefales), og sunne søtsaker som f.eks. mørk sjokolade (i små mengder).

Kilde: Drweil.com