Hvorfor er det vanskeligere å gå ned i vekt jo eldre vi blir?

(Publisert 18.02.2020)

Minnes du unge år hvor du kunne spise nærmest "hva du ville" uten at vekta rørte seg, mens den nå fyker i været ved den minste utskeielse?

At kiloene kommer lettere med årene er noe mange kan kjennes seg igjen i, og det trenger ikke nødvendigvis være kostholdet eller aktivitetsnivået ditt som er årsaken.

LøperDu får lite gratis etterhvert som alderen øker. En studie utført ved Karolinska institutet i Sverige, har funnet svaret på hvorfor det kan være vanskeligere å holde vekten når vi blir eldre. Illustrasjon: Dreamstime.com.

Omsetningen av lipider i fettvevet går ned

En svenske studie publisert i Nature Medicine i september 2019 fant en av hovedårsakene: Omsetningen av lipider (fettstoffer) i fettvevet går ned etterhvert som vi blir eldre.

Forskerne studerte fettcellene til 54 menn og kvinner over en 13-årsperiode. Hos samtlige testpersoner, uansett om vedkommende hadde gått ned eller opp i vekt i perioden, fant man en nedgang i omsetningen av lipider etterhvert som tiden gikk.

Testpersonene som ikke kompenserte for denne endringen i lipidomsetningen ved å spise færre kalorier, gikk i gjennomsnitt opp 20 prosent.