Tomme kalorier - enkelt forklart

(Publisert 28.04.2016)

Definisjon. Hva er egentlig forskjellen på "tomme kalorier" og "fulle kalorier"?

Du har kanskje støtt på uttrykket "tomme kalorier" når du har lest om f.eks. brus eller godterier? Men hva betyr det?

Tomme kalorier Kaker og snop. Kaloririkt og godt, men tilfører kroppen lite næringsstoffer den har bruk for | Foto: Dreamstime.com

Det motsatte av næringsrik mat

Enkelt forklart er "tomme kalorier", kalorier i matvarer som inneholder lite næringsstoffer sett opp i mot mengden energi. Sagt på en annen måte, så tilfører du kroppen lite den kan nyttegjøre seg (som f.eks. proteiner og vitaminer) - annet enn energi - når du spiser et måltid som stort sett består av tomme kalorier.

Særlig lurt å styre unna når du forsøker å gå ned i vekt

Tenk deg en person som har bestemt seg for å forsøke å gå ned i vekt ved å redusere sitt daglige kaloriinntak til 2000 kcal per dag.

For å få i seg tilstrekkelig med f.eks. fiber, proteiner, mineraler, vitaminer kroppen trenger i løpet av en dag i en slik situasjon er det av åpenbare grunner viktig å velge matvarer som har et høyt innhold av næringsstoffer i forhold til mengden energi den gir.

Jo mindre du spiser, jo viktigere er det å passe på HVA du spiser

For å ta et ekstremt eksempel, så ville personen i eksempelet over ved å drikke ca. 5 liter brus en dag ha nådd grensen på 2000 kcal. Brus inneholder (i tillegg til vann), så godt som kun karbohydrater (fra sukker) og ingenting annet som kroppen kan nyttegjøre seg. Disse 2000 kilokaloriene kan vi derfor kategorisere som "tomme kalorier".

Eksempler på typiske matvarer med "tomme kalorier", er mat som for det meste består av sukker og fett (f.eks. kaker og smågodt), eller bare sukker (som brus).

"Fulle" kalorier

Fulle kalorier
Egg: Proppfull av nyttige næringsstoffer, og omtrent så langt unna "tomme kalorier" som det er mulig å komme. | Foto: Dreamstime.com

Et godt eksempel i andre enden av skalaen er egg. Et eneste egg (snittvekten på et egg i Norge er 63 gram), inneholder * bl.a. 7,8 gram proteiner, 6,4 gram fett (hvorav 2,6 gram enumettede-, og 0,8 gram flerumettede fettsyrer), 0,2 gram karbohydrater, 0,3 mg riboflavin, 1,4 µg vitamin B12, 43,5 µg folat, 152,5 mg fosfor, 2,4 µg vitamin D, 3,3 alfa-TE vitamin E, 12 µg selen, 135,5 RAE vitamin A og 1,4 mg jern - Alt dette på bare 90 kcal. Med andre ord, disse 90 kilokalorierene kan vi derfor kategorisere som "fulle kalorier".

* (Tall fra Matvaretabellen fra Mattilsynet).