Studie: Søvn og slanking - Søvngjeld kan øke sjansen for overvekt

Forsøker du å gå ned i vekt? Da vet du sikkert at kosthold og trening er viktige komponenter for å lykkes. Det du kanskje ikke har tatt med i beregningen er søvn.

(Publisert 10.03.2015)

søvn og slanking (Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

Søvnforskere har i lang tid vist at for lite søvn kan påvirke vekten og sjansen for å utvikle Diabetes type 2. Resultatene av en ny studie som ble presentert tidligere denne måneden ved ENDO 2015 i San Diego, antyder at også akkumulering av søvngjeld gjennom ukedagene - selv om du tar igjen "den tapte" søvnen i helgen - kan ha langsiktige negative effekter på kroppsvekten og utvikling av insulinresistens.

Så lite som en halvtime "søvngjeld" per døgn kan ha negativ effekt

522 nydiagnostiserte diabetes type 2-pasienter deltok i studien, hvor hver enkelt blant annet fikk i oppgave å føre dagbok over søvn hver eneste dag (og regne ut hvor mye "søvngjeld" de opparbeidet seg gjennom ukedagene).

Ved oppstart fant forskerne at deltagerne som rapporterte om "søvngjeld" akkumulert gjennom ukedagene, hadde 72% prosent større sjanse for å være overvektige sammenlignet med de de uten "søvngjeld". 6 måneder ut i studien fant forskerne "signifikant" sammenheng mellom søvngjeld og overvekt / insulinresistans.

Etter 12 måneder, viste resultatene at med så lite som 30 minutter med "søvngjeld" økte sjansen for overvekt med 17 prosent og 39 prosent større sjanse for insulinresistans.

I en pressemelding uttalte lederen for studien, medisinprofessor Shahard Taheri ved Weill Cornell Medical College i Quatar følgende: -"Funnene våre indikerer at det å unngå søvngjeld kan ha positive effekter for både midjemål og stoffskifte, og at man ved å ta med søvn som en del av livsstilsendringene for å gå ned i vekt og forebygge diabetes, kan øke sjansen for å lykkes."