Livsstil - Hemmeligheten bak en ny sunn livsstil!

(Sist oppdatert 09.12.2016)

- "Hva er viktigst for meg, å spise denne sjokoladen eller å gå ned i vekt?"

Livsstil

Vær bevisst når gamle vaner slår inn

Det høres kanskje for lettvint ut til å være sant, men å stille seg selv dette spørsmålet rett før autopiloten slår inn og sjokoladen dyttes inn i gapet - kan være den lille detaljen du har oversett som endelig får deg til å lykkes med å gå ned i vekt og leve et sunnere liv.

Som regel er det nemlig ikke mangelen på kunnskap om kosthold og trening som gjør at du mislykkes om og om igjen. Faktisk kan slanking oppsummeres så enkelt som: antallet kalorier inn, må ikke ikke overstige antallet kalorier ut. Dersom du får i deg litt færre kalorier hver dag enn du forbruker, er det en fysisk umulighet å ikke gå ned i vekt.

Dette vet også de fleste som forsøker å slanke seg inderlig godt, likevel mislykkes slankeforsøkene gang etter gang inntil du gir opp og sier til deg selv -"Jeg har forsøkt absolutt alt, men jeg går ikke ned i vekt uansett". Saken er at du har slettes ikke forsøkt alt, for du har ikke gjort noe med selve kjernen til problemene som er: Gamle inngrodde vaner.

Gammel vane vond å vende

For å bli en mester innenfor hvilket som helst felt i livet må det øves og terpes. En dyktig gitarspiller f.eks. er ikke født dyktig. I starten må han konsentrere seg nøye for å vite hvilken gitarstreng som må trykkes inn for å treffe riktig tone. Han øver time etter time, dag etter dag inntil han klarer å spille en enkel melodi.

Men etterhvert som han øver mer og mer begynner det så smått å skje noe rart. Han trenger ikke lenger tenke seg om for å vite når fingrene skal trykke inn hvilken streng. Det er nesten som om fingrene beveger seg på egen hånd. Gitaristen kan plutselig spille de samme melodiene han før måtte konsentrere seg for å få til nærmest uanstrengt. Det er som om det går på autopilot. Han er i ferd med å bli en mester...

Når vi mennesker lærer noe nytt går vi gjennom 4 ulike faser:

1. Ubevisst inkomptanse. Dette er fasen du befinner deg i før du i det hele tatt fatter interesse for emnet. Vår gitarspillende venn fra eksempelet ovenfor f.eks. befinner seg i denne fasen før han bestemmer seg for å begynne å spille gitar.

2. Bevisst inkompetanse. Når du bestemmer deg for å lære noe nytt virker alt overveldende og vanskelig. Du tar dine første vaklende skritt. Kanskje gir du opp, eller så forsøker du om og om igjen inntil du befinner deg i fase 3 som er:

3. Bevisst kompetanse. Du vet hvor mye du har lært til nå, og har så smått begynt å mestre ditt nye interessefelt. Gitaristen kan spille melodinene nesten perfekt når han ser etter noteheftet. Det er som når lærte deg å kjøre bil, og nettopp hadde fått lappen. De første kjøreturene på egen hånd etter oppkjøringen måtte du konsentrere deg når du skiftet fil, leste skilt, skiftet gir osv. Årene gikk, og ved et tidspunkt befant du deg plutselig i fase 4 som er:

4. Ubevisst kompetanse. Det er nærmest som om hendene styrer ratt og girspaken helt på egen hånd. Du trenger ikke konsentrere deg når du kjører lenger. Sannsynligvis husker du ingenting fra hvordan du opererte gir, bremser og ratt fra siste kjøretur. Turen gikk fullstendig på autopilot. Du har blitt en mester på bilkjøring. På samme måte er det med de gamle inngrodde matvanene dine. Når du setter deg ned ved middagsbordet overspiser du automatisk uten at du trenger å tenke på det. Eller når du med jevne mellomrom går og småspiser av smågodtposen som ligger i kjøkkenskapet.

Du er en mester på å spise usunt. En kunst du har brukt mange år av livet ditt på å perfeksjonere. Det er derfor de nye gode intensjonene om å spise sunnere, mindre og begynne å trene mislykkes så ofte. Et eller annet sted på punkt 2 gir du opp. Det gikk ikke denne gangen heller...

Hvordan bryte dårlige vaner

De gamle dårlige uvanene dine er akkurat som fingerarbeidet til en gitarvirtuos. Gitaristen trenger ikke tenke på fingrene, bevegelsene skjer helt ubevisst.

Inntil den nye gode vanen (f.eks. spise sunt, mindre og trene), har blitt sterk nok til å foregå på ubevisst nivå må den gamle vanen brytes på et bevisst nivå. En kraftfull måte å gjøre dette på, er å stille seg selv de riktige spørsmålene på nøyaktig det tidspunktet hvor underbevisstheten din forsøker å få deg til å ta de valgene du alltid har gjort - nemlig å forbli i sofaen når du har bestem deg for å trene, spise resten av bitene i sjokoladeposen osv.

Her er noen eksempler på spørsmål du kan bruke:

Akkurat når du er iferd med å droppe treningsøkta du har planlagt....
- "Hva kommer jeg til å angre mest på etterpå? At jeg trente som planlagt, eller at jeg ble i sofaen?"

Akkurat når du er i ferd med å forsyne deg med enda et kakestykket...
- "Hva er viktigst for meg? Å gå ned de kiloene jeg har planlagt, eller å spise dette kakestykket?"

Hvis du gjennomfører dette noen uker, vil du etterhvert se at du så smått begynner å ta enkelte riktige valg ubevisst. En ny god vane som bare bygger seg sterkere og sterkere jo lenger tiden går.

Tips til videre lesing: Hvordan gå ned 1 kilo i uka?