(Sist oppdatert 15.05.2014)
Hvis du forsøker å gå ned i vekt er svaret på spørsmålet i overskriften enkelt:
En styrketreningsøkt etterfulgt av en rolig tur på ergometersykkelen kan gjøre underverker for forbrenningen din. I denne artikkelen får du vite hvorfor.
Tomme glykogenlager gjør nemlig at kroppen må tære på fettreservene.
Ok, brems ned et øyeblikk! Glykogenlager? Dette høres avansert ut.
Neida, la oss starte med det helt grunnleggende:
Alt du gjør. Fra rolige aktiviteter som å sitte og lese denne teksten på pc-skjermen din, til å løpe i fullt firsprang oppover en bratt bakke - krever energi. Selv når du ligger rolig i sengen din fra morgen til kveld bruker du energi på å holde åndedrettet, kroppsvarme og fordøyelsessystemet i gang. Til og med tankevirksomhet bruker energi.
Energi til alle små og store gjøremål får vi tilført gjennom maten vi spiser.
Selv om supermarkedet ligger to minutter unna og kjøleskapet er stappfullt - ser vi menneskehetens historie under ett, så har ikke mattilgangen alltid vært like god.
Derfor gjør kroppen noe aldeles genialt: Spiser du mer enn enn du har bruk for, så lagres overflødig energi som fett rundt om på kroppen til dager hvor tilgangen på mat er dårlig.
Dessverre er dette - i utgangspunktet geniale systemet for å overlevelse - også den samme årsaken til at så mange mennesker i vår rike del av verden sliter med fedme og overvekt.
I tillegg til dette fettlageret har imidlertid kroppen din enda et energilager på lur. Dette lageret består av karbohydrater (i form av glykogen - derav ordet "glykogenlager" tidligere i artikkelen), og er mye raskere tilgjengelig enn fettlageret. Mesteparten av dette lageret befinner seg nemlig i selve musklene (kroppen kan kun lagre glykogen i musklene og leveren).
I tillegg til å være mye raskere tilgjengelig, er også karbohydratlagrene mye mindre enn fettlagrene. Ved trening med middels til høy intensitet tømmes musklene for glykogen i løpet av 1-2 timer (avhengig av hvor fylt opp de var på forhånd).
Hva skjer når karbohydratlagrene er tomme? Jo, da har kroppen ikke annet valg enn å begynne å bruke fettlagrene som hovedenergikilde. (Ja, det er nettopp dette som inntreffer når du plutselig føler deg "tom" på en treningsøkt.
Kort oppsummert: Dedikerer du første del av treningsøkten til styrketrening eller annen intensiv trening (det er nemlig ved anarobe aktiviteter kroppen virkelig bruker av karbohydratlagrene), etterfulgt av en rolig kardioøkt (f.eks. på ergometersykkel eller en rolig joggetur), sørger du for at kardioøkten forbrenner mer fett enn den ville ha gjort om du ikke startet med en intensiv økt først.
På samme måte som at intensiv trening tømmer glykogenlagrene, vil også en lang natts søvn også i noen grad sørge for at du har mindre glykogen tilgjengelig i musklene enn du ville ha hatt f.eks. to timer etter en stor middag.
Sett fra et ønske om å forbrenne mest mulig fett på en joggetur vil det derfor mer effektivt å ta løpeturen før frokost enn sent på ettermiddagen.