800 kalorier om dagen i den "nye" 5:2-dietten

(Publisert 29.05.2019)

Den britiske TV-personligheten og forfatteren Michael Mosley, kanskje mest kjent i Norge som oppfinneren av 5:2-dietten, er tilbake med en ny og oppdatert versjon av den populære dietten. "The fast 800" - en diett som i følge ham selv er både sunnere og enklere å følge.

Middelhavskost800 kalorier er lettere å gjennomføre enn 500 om dagen. Den nye dietten baserer seg på middelhavskost, som har en rekke helsemessige fordeler. Bl.a. gode resultater for å motvirke risikoen for hjerte- og karlidelser og diabetes type 2. Illustrasjon: Dreamstime.com.

Gikk opp 6 kilo med vilje for å prøve prinsippene i praksis

- 800 kalorier ser ut til å være det magiske tallet når det kommer til vektnedgang, hevder han i en artikkel i britiske Daily Mail.

Siden den opprinnelige dietten ble lansert i 2012, har det blitt gjort mye ny forskning på vektnedgang og periodisk faste (som den gang var relativt nytt fenomen for folk flest). Han har også mottatt nyttige tilbakemeldinger fra folk som har prøvd 5:2 selv i kortere eller lengre tid. Mosley besluttet derfor å sette alt dette sammen, i et forsøkt på å komme opp med en forbedret variant.

Resultatet ble en oppjustering av de opprinnelige 500/600 (kvinner/menn) kaloriene per dag, til 800 kalorier i de to ukentlige fastedagene, i tilegg til en "kickstartfase" på minimum to uker dersom det trenger å gå mye ned i vekt (mer om dette senere i artikkelen).

Middelhavskosthold

For å undersøke hvordan de nye teoriene fungerte i praksis, gikk Mosley opp 6 kilo i vekt med viten og vilje. En prosess som tok ham flere måneder, hvorpå han tok seg tilbake til startvekten ved hjelp av den nye dietten og et sunt middelhavskosthold på bare tre uker og fem dager.

De to første ukene var ekstreme i den forstand at alle ukas sju dager var maks 800 kalorierdager. All maten ble også inntatt innenfor et 12-timers vindu (kl 8 om morgenen og kl 20 om kvelden).

Deretter over på to dager i uken med 800 kalorier, og vanlig inntak (dog sunt) de resterende fem dagene av uka. De to fastedagene ble denne gangen lagt etter hverandre, noe han selv rapporterte om gode erfaringer med.

De tre fasene i den nye 5:2-dietten (The fast 800)

Merk: Enkelt grupper skal ikke under noen omstendighet (personer med historikk med spiseforstyrrelser, unge under 18 år, gravide mfl.) gi seg i kast med denne dietten (les mer om hvilke det gjelder på nettsiden thefast800.com)

Fasene som beskrevet på thefast800.com:

Fase 1 - Rask vektnedgang med 800 kalorier om dagen

Den mest ekstreme fasen. For de som har mange kilo for mye, sparkes dietten i gang med en fase på to til maksimalt tolv uker på kun 800 kalorier per dag.

Sunn næringsrik kost etter prinsippene i et middelhavskosthold. En slags "lavkarbo" light, slik at kroppen kommer i en lett ketosetilstand hvor fettet forbrennes og musklene bevares.

  • Husk å få i deg nok vann.
  • Implementer gjerne et 12-timers "spisevindu".

Det presiseres at denne fasen ikke er for alle. Er du bare litt overvektig eller føler at det ikke er noe for deg, hopper du bare til den neste fasen.

Fase 2 - Den "nye" 5:2 dietten

Når du er ferdig med fase 1, går du over til fem dager uten kaloritelling og to dager med et maksimalt kaloriinntakt på 800 kalorier. Balansert kosthold etter middelhavskost-prinsippene.

For enda bedre effekt av den periodiske fasten på 800-kalorierdagene, forsøk å redusere- spisevinduet fra 12- til 10 timer.

Fase 3 - Vedlikehold

Fortsett livet som før, men du har nå forhåpentligvis fått noen erfaringer som gjør at du fortsetter å spise og leve sunnere enn før. Merker du at kiloene kommer tilbake, kan du når som helst bruke elementer fra fase 1 eller 2 for å justere vekten.