Slankemat: 11 tips til kalorifattig snacks når du er litt småsulten

(Sist oppdatert 16.07.2018)

Som alt annet i livet: Du har størst sjanse til lykkes dersom du planlegger godt. Slanking er intet unntak, og fallgruven mange går i er småspising.

Det hjelper lite å ha tenkt ut perfekte supersunne og kalorifattige måltider for hele dagen, hvis du to timer etter middagen gir etter for søtsuget, og "raner" kjøkkenskapene for kjeks og sjokolade. Her er 10 tips til kjappe og enkle kalorifattige snacksalternativer:

SlankematSlankemat: Sunn småspising er ikke vanskelig. Det gjelder bare å ha forberedt snackset på forhånd mens viljestyrken og blodsukkeret er på topp. Illustrasjon: Dreamstime.com.

1. Bokser med ferdigskrellende grønnsaker i kjøleskapet

Når du er fysen på "et eller annet", må de sunne alternativene være raskt tilgjengelige. I slike impulsive øyeblikk, er det matvarene som ligger klar til å spises uten tilberedning som blir valgt. Da er det som regel rått parti i favør sjokoladekjeksene fremfor pakken med de skitne og uskrellede gulrøttene som ligger nederst i kjøleskapet.

Løsingen er å ha kuttede skrellede grønnsaker liggende klar i bokser i kjøleskapet til enhver tid. Da er det bare å hive innpå med god samvittighet hver gang lysten til å ha noe å tygge på er der. Gulrøtter, reddiker, blomkål, kålrabi, stangselleri, neper, sukkererter, tomater, eller hva annet du måtte like. Prøv det! Det er forbløffende hvor lett det er å styre unna usunn småspising når du har et sunt alternativ liggende klart. Grønnsaker er kalorifattige, og inneholder mye kostfiber (som gjør at de metter godt).

2. Mager dip til grønnsakene

For variasjonens skyld, kan du gjøre grønnsakene litt mer spennende ved å lage en enkel kalorifattig dip f.eks. med kesam. Kesam inneholder bare ett gram fett per hundre gram og ti prosent proteiner. Med andre ord; Ideelt når forsøker å gå ned i vekt.

Kjøp ferdig dipmiks (men sjekk innholdsfortegnelsen for sukkerinnhold), eller lag din egen. En neve finhakkede ferske urter, litt sitronsaft, smakt til med chilipulver/hvitløkspulver, salt og pepper blandet ut i en boks kesam, og vips har du en god og smakfull dip.

3. Kutt ut alle sukkerholdige drikker, og erstatt dem med vann eller sort kaffe

småspisingDu tenker kanskje ikke først og fremst på brus som "småspising", men studier viser at en forbløffende stor del av kaloriene som inntas mellom måltidene, kommer fra nettopp denne typen drikker. Illustrasjon: Dreamstime.com.

En amerikanske studie fra slutten av 2000-tallet, fant at småspising blant befolkningen har økt suksessivt siden starten av 1970-tallet, og står nå for mer enn en fjerdedel av det daglige kaloriinntaket (i snitt 580 kalorier per dag). Særlig interessant syntes forskerne, at drøyt halvparten av disse kaloriene igjen viste seg å komme fra drikke. Kalorier som inntas gjennom drikke, gir nemlig ikke samme følelsen som de kaloriene som inntas som fast føde. Drikker du en halv liter brus, får du i deg ca. 200 kalorier, noe som tilsvarer det samme som om at du hadde spist to og et halvt egg eller fire-fem epler.

4. Ryvitaknekkebrød (eller annet kalorifattig merke) med mager kremost

Knekkebrød med lavt kaloriinnhold (sesamfrøvarianten inneholder 37 kalorier per skive) og mye kostfiber. Toppet med et tynt lag mager kremost og en skive tomat eller agurk, er dette et fint småmåltidsalternativ.

5. Frosne druer

Druer er ikke spesielt kalorifattige, men er likevel et godt alternativ hvis du er skikkelig søtsugen. Det finnes nemlig et smart triks for å få dem til å smake enda søtere (uten å tilføre noe som helst): Legg dem i fryseren!

Frossen frukt

27-30 frosne druer (avhengig av størrelse) inneholder ca. 100 kalorier. Supergodt som snacks mens du ser på TV, eller som en forfriskning når du soler deg på terrasen.

Tips: Steinfrie blå druer egner seg aller best til dette formålet.

6. Frosne biter av mango

Mango er en annen frukt som egner seg godt som frossent snacks. Denne krever imidlertid litt mer forberedelser enn druene, da frukten må kuttes i biter før innfrysing (legg i bokser eller gjennomsiktige brødposer). Se denne lenken hvis du er usikker på hvordan du skjærer en mango i biter.

7. Gresk yoghurt (eller cottage cheese) toppet med bær

Gresk yoghurt tilfredstiller småsulten godt med sin fyldige konsistens. Inneholder i tillegg relativt lite kalorier og mye proteiner. Topp med blåbær og bringebær. Eventuelt litt nøtter og honning i tillegg hvis du ønsker litt sødme / mer mettende smak (men vær obs på kaloriene!).

Tips: Flere yoghurt/kvarg-produkter selges også med kunstig søtning.

Se også kesam med bær og havregryn.

8. Saltstenger

Å slenge seg ned i sofan foran TVen med en pose chips er dessverre dårlig nytt for kaloriregnskapet. Heldigvis finnes det alternativer.

Ser vi bort fra det høye saltinnholdet, er det lite å ikke ved saltstenger som "slankesnacks". De fungerer utmerket som fullgod erstatning for langt mer kaloririke snacksprodukter som ostepop og potetgull. 100 gram saltstenger inneholder 378 kalorier. Hver stang veier forholdsvis lite, slik at du må spise en 30-35 stenger for å komme opp i 100 kalorier.

9. Popcorn

Poppede popcorn består for det meste av luft, og slår de fleste andre snacksvarianter (også saltstenger) ned i støvlene hva kalorimengde per volummengde angår. Er du smart, så popper du dem selv, og kan dermed styre mengden fett som brukes, saltmengde, og smaksette slik du vil (ferdigpopcorn har dessuten tradisjonelt vært kjent for å inneholde mye transfett).

Popcorn er kalorifattigPopcorn er ikke den verste snacksen du kan velge - spesielt om du popper den selv.

7 dl popcorn (etter at det er poppet), inneholder ikke mer enn i overkant av 90 kalorier (merk: mer hvis du bruker fett til poppingen). Sunnere enn mye annen snacks er det også, da popcornet i bunn og grunn er helkorn av mais. Det inneholder både fiber og antioksidanter (bl.a. ferulinsyre).

10. Vannmelon

Når denne saftige frukten er i sesong, er det bare å ta turen til butikken for å hamstre (billig er den også). Med bare 35 kalorier per 100 gram, er det nærmest umulig å spise for mye (mesteparten av fruktkjøttet består av vann). Som en bonus har den også et høyt innhold av vitamin C og A, samt antioksidanten lykopen. Spis så mye du vil med god samvittighet!

Se også Kaloritabell.

11. Gelé laget på sukkerfri saft

Vi har spart et av de aller beste tipsene til sist: Godteristopp er ikke vanskelig når du har noen glass sukkerfri gelé stående klar i kjøleskapet! Denne geléen smaker minst like godt som ferdigvariantene du får kjøpt i butikken.

Gele på sukkerfri saftMed gele er det bare fantastien som setter grenser, og med dine egne hjemmelagede sukkerfrie varianter, er det bare å hive innpå! Illustrasjon: Dreamstime.com.

Du trenger:

  • 5 gelatinplater (eller 3 teskjeer gelatinpulver. Sjekk for sikkerthets skyld blandingsforholdet og fremgangsmåte på pakken hvis du bruker pulver).
  • 3 dl vann.
  • 1 til 1,5 dl sukkerfri saft (avhengig av hvor sterk smak du ønsker).

La gelatinplatene ligger i bløt fem minutter. Kok opp (forsiktig) saften og 1 dl av vannet, og fjern kjelen fra kokeplaten. Klem vannet ut av gelatinplatene, og bland dem inn til de er helt oppløst i saftblandingen. Tilsett resten av vannet, og fordel i glass eller skåler før du setter dem i kjøleskapet (klar til neste dag).

Tips: Her kan du eksperimentere som du vil med smaker. Tilsett gjerne også bær (helt til slutt før du setter glassene inn i kjøleskapet).